De la foscor a la llum
Una pedra, un nom, una persona.
El projecte de les 𝙎𝙩𝙤𝙡𝙥𝙚𝙧𝙨𝙩𝙚𝙞𝙣𝙚 🟨 (pedra amb la qual s'ensopega) va néixer el 1993 de la mà de l'artista alemany Gunter Demnig per donar a conèixer, dignificar, honorar, i retre homenatge i no oblidar, als veïns i veïnes que van patir ser perseguides, deportades, torturades, assassinades pel nacionalsocialisme, pels nazis, però també als supervivents de l'horror.
La primera llamborda es va instal·lar a Kreuzberg, Berlín, l'any 1996, i des de llavors, s'han instal·lat més de 80.000 🟨 en més 1.600 ciutats de 26 països.
Considerat el monument descentralitzat més gran del món, Mataró va ser la ciutat número 31, de 947 municipis que té Catalunya, en tenir l'honor de dignificar, en part i per sempre, als seus veïns deportats a camps nazis amb les 🟨 𝙎𝙩𝙤𝙡𝙥𝙚𝙧𝙨𝙩𝙚𝙞𝙣𝙚 des de el 20 de setembre de 2020.
Aquest projecte sorgeix del GRMHM (Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró) i impulsat per la Laura Gutiérrez i la Maria Salicrú-Maltas (GRMHM). La recerca va ser confiada a en Bernat Aranyó (GRMHM) i la Gemma Soriano (CNT) amb l'assessorament de la Maria Salicrú-Maltas.
Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró
En la creació d'aquest Geovisor: Sergi Bernal
Attribution: OpenStreetMap